Skip to content

Τι είναι το διάστρεμμα;

Με τον όρο διάστρεμμα ορίζεται η υπερβολική διάταση ή ολική ρήξη ενός σύνδεσμου ή του αρθρικού θύλακα. Οι αρθρικοί σύνδεσμοί είναι ισχυρές, ινώδης ταινίες από ιστό που μοιάζουν με σχοινί και με το οποίο συνδέονται δύο ή περισσότερα οστά σε μια άρθρωση. 

Λανθασμένα το διάστρεμμα και η θλάση συγχέονται. Στην πραγματικότητα το διάστρεμμα είναι τελείως διαφορετικό από την θλάση. Με τον όρο θλάση ορίζεται η διάταση ή ρήξη ενός μυός ή του σημείου που ο μυς συναντά τον τένοντα.

Το διάστρεμμα επηρεάζει άμεσα την εμπλεκόμενη άρθρωση. Η σοβαρότητα ενός διαστρέμματος μπορεί να κυμαίνεται από μια ήπια επιμήκυνση ενός συνδέσμου έως την μερική ή την ολική ρήξη του. Το πόσο σοβαρός είναι ο τραυματισμός εξαρτάται τόσο από τον βαθμό του διαστρέμματος όσο και από τον αριθμό των εμπλεκόμενων συνδέσμων.

Διάστρεμμα είναι η υπερβολική διάταση ή ολική ρήξη ενός σύνδεσμου ή του αρθρικού θύλακα.

Ποιές αρθρώσεις κινδυνεόυν ;

Διάστρεμμα μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε άρθρωση του σώματος, αλλά πιο συχνά, οι αρθρώσεις των άκρων έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμού μετά από πτώσεις ή κακώσεις. Οι τρεις πιο συνήθης αρθρώσεις είναι ο αστράγαλος, το γόνατο και ο καρπός.

  • Διάστρεμμα αστραγάλου: Το διάστρεμμα του αστραγάλου συμβαίνει συνήθως όταν το πόδι ή ο αστράγαλος γυρίζει προς τα μέσα (στραμπούληγμα). Μπορεί να συμβεί τόσο κατά την βάδιση όσο και κατά την διάρκεια άσκησης και αθλημάτων.
  • Διάστρεμμα γόνατος: Συνήθως προκύπτει μετά από χτύπημα στο γόνατο ή πτώση. Μια ξαφνική στροφή του γόνατος μπορεί να οδηγήσει σε διάστρεμμα.
  • Διάστρεμμα καρπού: Το διάστρεμμα του καρπού συμβαίνει συχνά κατά την πτώση και την προσγείωση σε τεντωμένο χέρι.

Ποιοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ;

Ένα διάστρεμμα μπορεί να συμβεί σε άτομα κάθε ηλικίας, τόσο σε αθλητές όσο και κατά την διάρκεια τυπικών καθημερινών δραστηριοτήτων. Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν όσοι:

  • Έχουν ιστορικό διαστρέμματος
  • Είναι σε κακή φυσική κατάσταση ή υπέρβαροι.
  • Συμμετέχουν σε πολλές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε ανώμαλες επιφάνειες.
  • Είναι κουρασμένοι — Οι κουρασμένοι μύες είναι πιθανό να έχουν ανωμαλίες σύσπασης και να μην να παρέχουν την απαιτούμενη στήριξη.

Από τι προκαλείτε ένα διάστρεμμα;

Το διάστρεμμα προκαλείται είτε από έναν άμεσο ή έμμεσο τραυματισμό που μετατοπίζει τα οστά μιας άρθρωσης από τη θέση τους προκαλώντας την διάταση ή ρήξη των συνδέσμων της άρθρωσης ή του θυλάκου. Τα πιο συχνά παραδείγματα τραυματισμών που μπορεί να προκαλέσουν διάστρεμμα μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Στραμπούληγμα ή γύρισμα του αστραγάλου — είτε ενώ τρέχετε, αλλάζετε κατεύθυνση ή προσγειώνεστε μετά από ένα άλμα.
  • Πτώση ή ολίσθηση σε βρεγμένη επιφάνεια ή ανώμαλο έδαφος.
  • Κάποιο χτύπημα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των αθλημάτων επαφής που προκαλούν κάποιο άμεσο χτύπημα ή αλλαγή στην ισορροπία και πτώση στο έδαφος.

Ποιά είναι τα συμπτώματα ;

Η συμπτωματολογία μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την σοβαρότητα του τραυματισμού. Μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνο
  • Οίδημα, το οποίο μπορεί να υποδεικνύει υποκείμενη φλεγμονή εντός της άρθρωσης ή των μαλακών μορίων που περιβάλλουν την άρθρωση
  • Μελάνιασμα και μώλωπες στην περιοχή
  • Αστάθεια στην άρθρωση, η οποία είναι ιδιαίτερα αισθητή σε αρθρώσεις που φέρουν βάρος όπως το γόνατο ή ο αστράγαλος
  • Δυσκαμψία ή απώλεια της ικανότητας κίνησης και χρήσης της άρθρωσης

Πόνος, πρήξιμο, μελάνιασμα και δυσκαμψία είναι τα κυριότερα συμπτώματα

Πώς γίνεται η διάγνωση ;

Ένα διάστρεμμα μπορεί να διαγνωστεί με διάφορους τρόπους, οι κύριοι είναι: 

  • Μέσω ενός γιατρού: Ο ιατρός βάση του ιστορικού και της κλινικής εξέτασης θα αναλύσει την φύση του τραυματισμού και την σταθερότητα της άρθρωσης. 
  • Μέσω απεικονιστικών εξετάσεων: Ο απεικονιστικός έλεγχος περιλαμβάνει μια ακτινογραφία για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει υποκείμενο κάταγμα. Παρόλο που οι σύνδεσμοι δεν απεικονίζονται στην ακτινογραφία, η διάταση της άρθρωσης μπορεί είναι παθογμονική για τραυματισμό των συνδέσμων ή τουν αρθρικού θυλάκου. Αναλόγως της κλινικής εξέτασης ή της ανταπόκρισης στην αρχική θεραπεία, ενδέχεται να απαιτηθούν συμπληρωματικές εξετάσεις  όπως υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία για την περαιτέρω αξιολόγηση της υποκείμενης βλάβης.

Υπάρχουν διαβαθμίσεις στα διαστρέμματα;
Υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί βαρύτητας στα διαστρέμματα. Τα διαστρέμματα ταξινομούνται σε
• 1ου Βαθμού ή ήπιο διάστρεμμα: Μόνο μια μικρή διάταση των συνδέσμων.
• 2ου Βαθμού ή μέτριο διάστρεμμα: Διάταση και μερική ρήξη του συνδέσμου.
• 3ου Βαθμού ή σοβαρό διάστρεμμα: Πλήρης ρήξη του συνδέσμου.

Εάν Σας Άρεσε Το Άρθρο Κάντε το Share Στο Social Media

Facebook
Twitter
Email

Εάν Θέλετε Να Σχολιάσετε Κάτι Σχετικά Με Το Συγκεκριμένο Άρθρο

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βρείτε Μας Στα Social

+306995546000

Email:info@pountos.com

Picture of Δρ Ιπποκράτης Πούντος

Δρ Ιπποκράτης Πούντος

MB, BSc, DipMED, MSc, MD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Εξειδίκευμενος ορθοπαιδικός άκρου ποδός και ποδοκνημικής με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αποκατάσταση σύνθετων παραμορφώσεων και την διάσωση του ποδιού.

Play Video
dr_pountos_logo_512
DSC2748

Ο Δρ. Ιπποκράτης Πούντος είναι ορθοπαιδικός χειρουργός με εξειδίκευση στη χειρουργική επέμβαση άκρου ποδός και ποδοκνημικής.

+30 699 554 6000

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ